فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمودرضا قدیمی، محمود محمودی، کاظم محمد، حجت زراعتی، مصطفی حسینی، اکبر فتوحی صفحه 1
    مقدمه و اهداف
    سرطان مری جزء هشت سرطان شایع در جهان و ششمین علت مرگ از سرطان است و به عنوان یکی از مهم ترین سرطان های دستگاه گوارش مطرح می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل خطر و مشخصه های جمعیت شناختی موثر بر بقای بیماران مبتلا به سرطان مری با استفاده از مدل لگ لجستیک و مقایسه آن با مدل وایبل انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش شامل اطلاعات 359 بیمار مبتلا به سرطان مری است که از طریق مرکز ثبت سرطان بابل جمع آوری شده بودند. برای بررسی عوامل موثر بر بقای بیماران از مدل های پارامتریک وایبل و لگ لجستیک استفاده شد و معیار مقایسه کارایی مدل ها، ملاک آکائیکه بود. کلیه محاسبات با نرم افزار SAS و STATA انجام و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج حاصل نشان داد که 7/62 درصد از بیماران مرد و3/37 درصد زن بودند. احتمال بقای یک، سه و پنج ساله بیماران به ترتیب23%، 15% و 13% است. طبق ملاک آکائیکه و با توجه به غیر یکنوا بودن میزان خطر و رد فرضیه خطرات متناسب (05/0>P)، مدل لگ لجستیک از مدل وایبل کارایی بهتری داشت. هم چنین درهر دو مدل وجود سابقه فامیلی سرطان، اختلاف معنی داری را نشان می داد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه پیشنهاد می کند بررسی به موقع افرادی که دارای سابقه خانوادگی سرطان می باشند می تواند به عنوان یک عامل مهم در کاهش خطر مرگ بیماران مبتلا به سرطان مری موثر باشد.
    کلیدواژگان: آنالیز بقا، سرطان مری، مدل لگ لجستیک، مدل وایبل، ملاک آکائیکه
  • اکرم سادات سجادیان، علی منتظری صفحه 8
    مقدمه و اهداف
    تجربه ابتلاء به یک بیماری سخت مانند سرطان پستان با تاثیرات کم و بیش ماندگار بر روان مبتلایان همراه است که حتی پس از سپری شدن سال ها، یادآوری خاطرات آن ناخوشایند است. هدف از این مطالعه کیفی درک دیدگاه ها و نقطه نظرات زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش کار
    در یک بررسی کیفی با استفاده از روش مصاحبه عمیق فردی از بین مراجعین به درمانگاه پیگیری مرکز بیماری های پستان، 51 نفر دعوت به مصاحبه شدند. مصاحبه ها در محل کلینیک بیماری های پستان جهاد دانشگاهی و دریک محیط مجزا انجام گرفت. حداکثر مدت هر مصاحبه یک ساعت بود که در آن، شرکت کنندگان تجربیات خود را در مراحل مختلف از ابتدای بیماری تازمان مصاحبه بیان کردند. تمام مصاحبه ها ضبط و رونویسی شد و موضوعات اصلی آن ها استخراج گردید.
    نتایج
    سه موضوع از مهم ترین درون مایه هایی که از تجزیه و تحلیل این مطالعه بدست آمد عبارت بودند از: 1- نقش خداوند و اعتقادات مذهبی در ایجاد امید وآرامش، 2- نقش خانواده در ایجاد سازگاری با بیماری 3- شیمی درمانی به عنوان بدترین تجربه درمانی. اکثریت بیماران با درک اهمیت درمان به موقع در هریک از مراحل درمانی با توکل به خدا خود را آرام می کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد اعتقادات مذهبی به عنوان یک منبع قدرتمند برای فائق آمدن مبتلایان بر بیماری مو ثر بوده است. همچنین استفاده از تجربیات بیماران در مورد عوارض ناشی از شیمی درمانی و چگونگی مواجهه با این مشکل، می تواند در جهت کاهش رنج و درد بیماران و کمک به رفع مشکلات آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، مصاحبه عمیق، تجربیات، شیمی درمانی
  • فاطمه رجعتی، محمد کمالی، سرور پرویزی صفحه 17
    مقدمه و اهداف
    دستیابی به «بهداشت برای همه» در بیانیه آلماآتا در سال 1978 به عنوان شعار زیربنایی و براساس مراقبت های بهداشتی اولیه به تمام کشورهای جهان معرفی شد. چگونگی دسترسی به این هدف مهم یعنی دسترسی به خدمات اولیه بهداشتی بیشتر با نشانگرهای کمی بررسی شده است. در حالی که رویکرد کیفی می تواند تجربه دسترسی به خدمات بهداشتی از منظر مصرف کنندگان را بشناساند بینش عمیقی را در این زمینه ایجاد کند. این مطالعه با هدف توصیف و تفسیر درک استفاده کنندگان خدمات بهداشتی از دسترسی به خدمات و به دست آوردن بینش عمیق تر در مورد تجربه مصرف کنندگان این خدمات انجام شده است.
    روش کار
    مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق، با 9 نفر از مراجعه کنندگان به مرکز بهداشتی– درمانی انتخاب شده به شیوه نمونه گیری هدفمند انجام شد. مصاحبه ها ضبط، دست نویس و سپس با رویکرد پدیده شناسی و با استفاده از روش «ون مانن» تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    شش مضمون زیر در تجزیه و تحلیل داده ها ظهور یافتند. رویارویی با فرصت های آموزش همه جانبه، ارتباطات مشتری مدار، خدمات بهداشتی باکیفیت، کفایت زمانی- مکانی خدمات بهداشتی، عدالت محوری و مشارکت فردی.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که دسترسی به خدمات بهداشتی چیزی فراتر از وجود خدمات به تنهایی است. خدمات بهداشتی با آموزش بهداشت و برقراری عدالت اجتماعی تکمیل خواهد شد. آموزش های همه جانبه و افزایش مشارکت های فردی در بهره مندی مطلوب از خدمات بهداشتی برای توانمندسازی مردم لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مراقبتهای بهداشتی اولیه، دسترسی، مطالعه کیفی، پدیدارشناسی، تجربه زنده
  • یعقوب قره داغی، سید رضی بهاور نیا صفحه 25
    مقدمه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی سرواپیدمیولوژیک کیست هیداتید انسانی با روش الایزا در استان آذربایجان شرقی است.
    روش کار
    با توجه به نتایج بدست آمده از مطالعات قبلی حجم نمونه 1500 نفر بدست آمد. روش کار بدین ترتیب بود که ابتدا از تمام افراد مورد مطالعه پس از تکمیل پرسشنامه، نمونه خون گرفته شد و سرم تمام افراد در رقت 1:400 با آزمون الایزا آزمایش شد.
    نتایج
    نتایج بدست آمده نشان داد که از مجموع افراد مورد مطالعه، 19 نفر (28/1 درصد) با آزمون الایزا واکنش مثبت نشان دادند. از این افراد، 8 نفر (93/0 درصد) از جمعیت شهری، 11 نفر (8/1 درصد) از جمعیت روستائی بودند. همچنین 76/1 درصد زنان و 83/0 درصد مردان جمعیت تحت مطالعه با این روش مثبت بودند و بیشترین درصد آلودگی در گروه سنی 40-30 (66/1 درصد) مشاهده شد. براساس این مطالعه میان درصد آلودگی به کیست هیداتید در میان زنان و مردان اختلاف معنی داری وجود نداشت. همچنین اختلاف درصد آلودگی گروه سنی سی تا چهل سال با گروه های سنی دیگر معنیدار نبود. همچنین بین درصد آلودگی به کیست هیداتید و جمعیت شهری و روستائی اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده از این تحقیق بیشترین درصد آلودگی در شهرستان سراب (17/2 درصد) بدست آمد. علت این اختلاف این است که بیشترین جمعیت روستائی استان که به امرکشاورزی و دامداری مشغول هستند در این شهرستان متمرکزند.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، الایزا، سرواپیدمیولوژی، آذربایجان شرقی
  • داود شجاعی زاده، اکرم محراب بیک، محمود محمودی، لیلی صالحی * صفحه 30
    مقدمه و اهداف

    پوکی استخوان بیماری خاموشی است که میلیون ها نفر در سرتاسر جهان از آن رنج می برند. طراحی برنامه مداخلاتی مناسب از اصول اولیه موفقیت در پیشگیری است. این مطالعه با هدف بررسی تإثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد زنان با وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایین در خصوص پیشگیری از بیماری پوکی استخوان با استفاده از الگوی باور سلامتی انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد بر روی 140 نفر مددجوی کمیته امداد منطقه یک استان اصفهان با سن کمتر از 60 سال انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه چند قسمتی مشتمل بر قسمت های مختلف استفاده شد. وضعیت عملکردی افراد از نظر دریافت کلسیم و ویتامینD، سطح فعالیت فیزیکی و برخورداری از تابش مستقیم آفتاب نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 52/10 ± 8/40سال بود. میانگین نمره اجزاء مورد بررسی بجز موانع، آگاهی، وضعیت استفاده از نور خورشید و سطح فعالیت فیزیکی بعد از مداخله نسبت به قبل از آن افزایش معنا داری را نشان داد. بین میزان کلسیم و ویتامین دریافتی روزانه قبل و بعد از مداخله اختلاف معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، طراحی و اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی باور سلامتی می تواند سبب ارتقاء آگاهی و باور افراد در رابطه با رفتارهای پیشگیرانه بیماری گردد. هرچند در خصوص تغییر عملکرد از نظر مصرف کلسیم و ویتامین D توجه به سایر عوامل ضروری است.

    کلیدواژگان: استئوپروز، الگوی باور سلامتی، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • سمانه اکبرپور، ناهید جعفری، اردشیر خسروی، حمید سوری صفحه 38
    مقدمه و اهداف
    غرق شدگی یکی از مشکلات جدی سلامت در استان های شمالی محسوب می شود. از آنجایی که اولین قدم برای برنامه ریزی مشکلات سلامتی در هر جامعه الویت بندی مشکلات سلامت است. در این مطالعه علاوه بر بررسی مشخصه های غرق شدگی بار ناشی از آن، به عنوان یکی از شاخص های مهم الویت بندی محاسبه گردید.
    روش کار
    این مطالعه با استفاده از اطلاعات نظام ثبت مرگ برروی مرگ هایی که به علت غرق شدگی در ساکنین استان های مازندران و گیلان اتفاق افتاده انجام شد. در ابتدا با کمک آمار توصیفی به توصیف مشخصه های غرق شدگی پرداخته شد و سپس با استفاده از روش استاندارد سازمان بهداشت جهانی بار ناشی از آن محاسبه گردید.
    نتایج
    در سال 1387 تعداد 158 نفر(6/88 درصد مرد و 4/11 درصد زن) از ساکنین دو استان به علت غرق شدگی فوت شدند. میانگین سنی غرق شدگان 4/26 سال (انحراف معیار 16/16) بود. بیشترین موارد غرق شدگی (4/85 درصد) در دریا و ماه مرداد (7/29 درصد) گزارش شد. میزان مرگ ناشی از غرق شدگی برابر با 9/2 در هر 100هزار نفر جمعیت برآورد گردید و تعداد سال های از دست رفته برابر با 4110 سال (1/76 در هر 100000 نفر) بدست آمد که بیشترین آن مربوط به گروه سنی 10- 19 سال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بیشترین تعداد غرق شدگی در دریا و تابستان رخ داده و بالاترین تعداد سال های از دست رفته مربوط به گروه سنی 10تا 19 سال بوده به نظر می رسد لازم است این ویژگی ها در برنامه ریزی و طراحی مداخلات لازم مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: غرق شدگی، بار غرق شدگی، مازندران، گیلان
  • حمیدرضا کوهستانی*، نیره باغچقی، کورش رضایی، احمدرضا عابدی، ابوالفضل سراجی، سلیمان زند صفحه 44
    مقدمه و اهداف

    در اغلب موارد دانشجویان پرستاری در بالین مورد خشونت فیزیکی و کلامی قرار میگیرند. اگر چه در مطالعات قبلی خشونت علیه پرستاران مورد بررسی قرار گرفته است ولی با این حال توجه بسیار کمی به بررسی خشونت نسبت به دانشجویان پرستاری شده است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع و ابعاد خشونت محل کار نسبت به دانشجویان پرستاری در محیط بالینی است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، 271 دانشجوی پرستاری با روش سرشماری شرکت کردند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامهای که با روش اعتبار محتوا و آزمون و آزمون مجدد مورد پایایی و روایی قرار گرفت، جمعآوری گردید.

    نتایج

    به طور کلی به ترتیب 9/74 % و 38/7% از دانشجویان سابقه خشونت کلامی، فیزیکی را در طی سال گذشته داشتند. اکثر خشونتهای فیزیکی توسط بیماران صورت گرفته بود در حالی که بیشتر خشونت کلامی توسط همراهان بیمار صورت گرفته بود. به ترتیب بیشترین پاسخ به خشونت کلامی و فیزیکی این واکنش بود که «متقابلا داد و بیداد کردم» و «به مربی یا مافوق خود گزارش دادم». از دیدگاه دانشجویان پرستاری شایعترین عامل مساعدکننده خشونت محل کار، کمبود آگاهی مردم در خصوص وظایف دانشجو در بیمارستانها بود. بین جنس و ترم تحصیلی دانشجویان با خشونت رابطه معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    دانشجویان پرستاری اغلب در محیط کارآموزی مورد خشونت قرار میگیرند. باید راه های پیشگیری از خشونت و همچنین نحوه واکنش به خشونت به دانشجویان پرستاری آموزش داده شود و این مباحث در سرفصل درسی دانشجویان پرستاران گنجانده شود.

    کلیدواژگان: دانشجوی پرستاری، خشونت فیزیکی، خشونت کلامی، خشونت محل کار
  • ابراهیم عبدالله پور، مریم نوروزیان، سحرناز نجات، سید رضا مجدزاده صفحه 51
    مقدمه و اهداف
    علائم روانی ضمن تحمیل بار بزرگی به بیماران مبتلا به دمانس می توانند فشار وارد بر مراقبین این بیماران را افزایش دهند. اهمیت پیامدهای ناشی از این علائم در کنار شناسائی اختلالاتی که بیشترین شیوع را در بیماران مبتلا به دمانس دارند بر لزوم ارزیابی وکمی سازی آن ها در راستای برآورد اهداف پژوهشی تاکید دارد.
    روش کار
    در مطالعه حاضر که بصورت مقطعی انجام پذیرفت 84 نفر از بیماران مراجعه کننده به انجمن آلزایمر ایران به همراه مراقبین شان وارد مطالعه شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات پرسشنامه هایIranian Version of Caregiver Burden و Neuropsychiatric Inventory (NPI) بودند که بصورت مصاحبه حضوری تکمیل گردیدند. از رگرسیون خطی چندگانه نیز به منظور تعین عوامل موثر بر فشار وارد بر مراقبین استفاده شد.
    نتایج
    در 85 درصد از بیماران شرکت کننده در مطالعه حاضر حداقل یکی ازعلائم روانی وجود داشت. در میان این علائم بیشترین و کمترین شیوع به «هذیان»و «سرخوشی»به ترتیب با 3/39 و 4/2 درصد اختصاص داشت. در مدل رگرسیون خطی نیز علائم روانی «بی تفاوتی»و«تحریک پذیری» با افزایش فشارناشی از مراقبت در ارتباط بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای علائم روانی در بیماران مبتلا به دمانس در کنار تاثیرگذاری اختلال های بی تفاوتی و تحریک پذیری در افزایش فشار وارد بر مراقبین این بیماران و تحمیل فشار متوسط و بالاتر (58 -116) به حدود 40 درصد از مراقبین ضرورت نیاز به توجه بیشتر به این قشر خاص از جامعه را از سوی سیاست گذاران موضوع سلامت نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: دمانس، علائم روانی، فشار وارد بر مراقبین، شیوع، ایران
  • شهین سعیدی نجات، جبرائیل موفق، یوسف ستایش، حبیب الله اسماعیلی صفحه 60
    مقدمه و اهداف
    بنزودیازپینها پر فروش ترین داروها در جهان میباشند. ایجاد وابستگی و تحمل دارویی در مصرف طولانی مدت، مصرف آنها را محدود نموده است. در این مطالعه ما بدنبال کشف الگوی مصرف بنزودیازپینها در بیماران سرپایی در مشهد، ایران هستیم.
    روش کار
    این مطالعه بررسی مقطعی الگوی مصرف بنزودیازپینها در شهر مشهد بوده است. تعداد 400 فرد مراجعه کننده جهت این داروها از بین مراجعین به 20 داروخانه بصورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه برای آنها تکمیل شد.
    نتایج
    در بین 400 نفر (5/55%) زن بامیانگین سنی 13/1+40 و (83%) تحصیلات غیر دانشگاهی بودند. 5/24 % مواد دخانی با میانگین 0.59+4.45 تعداد نخ سیگاردر روز مصرف می کردند. میانگین مصرف دارو بر حسب دیازپام 05/0 + 37/0. میلیگرم در روز بود. از نظر نحوه تهیه دارو (45%) با نسخه تهیه میکردند. بین جنسیت مصرف کنندگان بنزودیازپین با نوع بیماری، علت مصرف، میزان و رشته تحصیلی، نحوه تجویز، نوع و نحوه مصرف و عوارض دارویی ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به علل مصرف دارو بهتر است، این داروها فقط در نسخ و برای موارد محدود مانند بیخوابی، اضطراب، سم زدایی تجویز شود و حتما مدت و میزان مصرف کاملا قید گردد. اطلاع رسانی همگانی به مردم و اختصاصی به پزشکان و داروسازان نیز در کاهش موارد تحمل و وابستگی دارویی موثر است. در تجویز و توزیع دارو عواملی مانند اعتیاد و مصرف دخانیات، تحصیلات، شغل را باید مد نظر داشت.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، بنزودیازپینها، مشهد
  • علی اکبر حق دوست، محمدرضا بانشی، مریم مرزبان صفحه 67
    مقدمه و اهداف
    در مقاله قبلی درباره پاره ای از مباحث کلیدی نمونه گیری در پژوهش بحث شد. در این مقاله سعی بر آن است که برای تعدیل حجم نمونه در شرایط خاص مانند مقایسه های چندگانه؛ محاسبه حجم نمونه برای مواردی که تعداد نمونه ها در گروه ها برابر نیست، تصحیح حجم نمونه برای مقادیرنامشخص و تعدیل حجم نمونه برای جامعه محدود مطالبی ارایه شود. به علاوه، درباره اثر طرح در نمونه گیری چند مرحلهای و تاثیر آن در حجم نمونه مطالبی بیان شده است. سپس به تخمین حجم نمونه هنگامی که آزمونهای ناپارامتریک برای آنالیز داده ها به کار برده می شود پرداخته شود. همچنین توضیحاتی در مورد توان کارآمدی شیوه های پارامتریک در برابر غیر پارامتریک و کاربردشان در تصحیح حجم نمونه ارایه گردد.
    کلیدواژگان: حجم نمونه مقایسه های چندگانه، اثر طرح، آزمونهای ناپارامتری، مقادیر گمشده، جامعه محدود
|
  • Mr Ghadimi, M. Mahmoodi, K. Mohammad, H. Zeraati, M. Hosseini, A. Fotouhi Page 1
    Background And Objectives
    Each year almost 400,000 people are diagnosed with oesophageal cancer worldwide. Wide variation in incidence has been reported both between countries and in different ethnic groups and populations within a country. The area with the highest reported incidence for oesophageal cancer is the so-called Asian ‘oesophageal cancer belt’, which stretches from eastern Turkey through north-eastern Iran, northern Afghanistan and southern Russia to northern China. In the high risk area of Gonbad in Iran, world age-standardised rates are more than 200 per 100,000 and the male/female ratio is reported as 0.8:1.0.This study aimed to assess the risk factors and demographic factors influencing survival of patients with esophageal cancer in north of Iran using weibull and log-logistic regression models.
    Methods
    Demographic and clinical data of 359 patients with confirmed diagnosis of esophageal cancer from Babol Cancer registry utilized for our model. parametric and weibull models were employed to analyze the data. The Akaike information criterion (AIC) was also considered as a criterion to select the best model(s). All p values as 0.05 were considered as statistically significant.
    Results
    The sample study consisted of 62.7% men and 37.3% women. Estimated survival rates in 1, 3, and 5 years following diagnosis were 23%, 15%, and 13% respectively. According to AIC criterion, the hazard rate of non-monotonic and rejection proportional hazards assumption (p<0.05), log-logistic model was more efficient than weibull model. Family history of having cancer in patients showed a significant difference in both models.
    Conclusion
    It is concluded that early detection of people with a family history of cancer can be effective as an important factor in reducing the risk of death in patients with esophageal cancer.
  • As Sajadian, A. Montazeri Page 8
    Background and Objectives
    The experience of patients with breast cancer may vary in different cultures. The aim of this qualitative study was to explore the experiences of women with breast cancer in Iran.
    Methods
    Fifty one participants were recruited from a university-affiliated breast clinic in Tehran. In-depth interviews each lasting approximately one hour per participant were scheduled and conducted in a private room. The interviews intended to motivate the participants to reflect on their life experiences since the cancer diagnosis. The interviews were tape-recorded and were transcribed to elucidate the major themes encountered in the interviews.
    Results
    The mean age of patients was 48.8 years (SD = 10.5), 44 were married, one was single, and six were widowed or divorced. Forty-eight participants underwent radical mastectomy and 13 patients received breast-conserving surgery. Thirty-five (69%) patients received chemotherapy. Overall eight major themes emerged from the analysis. These were: importance of God and spiritual beliefs, importance of family support especially husbands and children during the diagnosis and treatment, difficult times during receiving mammography results, experiencing an ambiguous condition while losing their breasts, fear of recurrence, concerns about children, and chemotherapy as the worst experience during the course of treatment.
    Conclusion
    The study results suggest that chemotherapy is the worst experience for women with breast cancer. This needs to be considered by oncologists in planning medical care for cancer patients. In addition it seems that patients’ spiritual beliefs might be considered as an extra resource to help patients to overcome their problems.
  • F. Rajati, K. Kamali, S. Parvizy, M. Rajati Page 17
    Background and Objectives
    Custom-orienting is a critical issue for public health service. Peoples with a variety of developmental health care needs and perspectives are health care clients. Health accessibility through “Primary health care” has been approved and emphasized in Alma Ata in 1978. It is important to have a clear and transparent understanding of clients’ health needs and problems that would enable us to address such needs and prevent the negative consequences that might otherwise ensue. The aim of this study was to understand and gain deeper insight into health service customers’ lived experience of public health accessibility.
    Methods
    This study has been conducted with a phenomenological approach. Max van Manen six steps method of hermeneutic-phenomenology has been used. Nine health care clients were selected purposefully and interviewed semi-structured.
    Results
    The results of this experiment revealed the following six themes: to encounter with holistic learning chance, custom-oriented communications, qualified health care service, appropriate time-place health services, equality- orienting, and individual participation.
    Conclusion
    The participants believed that health accessibility is something more than just to have health services. Therefore, health education and social equality will bring about optimum health services. To develop multi-dimensional learning and to promote individual participation will be useful for more community empowerment.
  • Y. Garedaghi, Sr Bahavarnia Page 25
    Background and Objectives
    the aim of this study is seroepidemiological survey of human Hydatidosis by ELISA method in East-Azarbaijan province.
    Methods
    Totally 1500 serum samples were collected from patients referred to different health centers in 8 cities of East-Azarbaijan province. All the sera were examined using ELISA test.
    Results
    Nineteen cases (1.28%) were positive for human hydatidosis in East-Azarbaijan province using ELISA test. From these cases, 8 cases (0.93%) were from urban areas and 11 cases (1.8%) were from rural areas. 1.76% of females and 0.83% of males were positive and age group 30-40 years old had the highest rate of positivity (1.66%). There were no statistically significant different between gender and age groups and residency area.
    Conclusion
    According to results of this study the highest rate of positivity was seen in Sarab city (2.17%). The possible reason of this difference could be to live the highest rate of rural population of East-Azarbaijan province dwelling in this city.
  • D. Shojae Zadeh, A. Mehrab Baic, M. Mahmoodi, L. Salehi Page 30
    Background and Objectives

    Osteoporosis is major public health concern affecting millions of adults particularly older adults and women worldwide. Designing effective educational intervention is principle in any health promotion program. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of an educational intervention based on health belief model on knowledge about, attitudes toward and practice of prevention osteoporosis among women with low socioeconomic status in Isfahan.

    Methods

    The study population consisted of 14 women with low socioeconomic status and under 60 years old. A valid and reliable questionnaire developed and used as measurement tool for initial and final assessments in this program. In addition calcium intake and vitamin D, physical activity and exposure to the sun were assessed.

    Results

    The mean age of the participants were 40.8 ± 10.52 years. The mean score of all parts of health belief model (except for perceived barriers), knowledge, sun exposure, and physical activity after educational intervention compared to before intervention, were increased significantly. There was no statistically significant difference between daily calcium and vitamin D intake before and after intervention.

    Conclusion

    It is concluded that the HBM Model– based educational program on Knowledge and belief regarding Osteoporosis prevention seems practical and effective. However more research should be done to find out more effective intervention regarding optimal calcium and vitamin D intake.

  • S. Akbarpour, N. Jafari, A. Khosravi, H. Soori Page 38
    Background and Objectives
    Drowning is a major and serious public health problem in the northern provinces of Iran. It has significant opportunities for prevention. The aim of this study was to review the epidemiological pattern and burden of drowning in northern area f Iran.
    Methods
    To examine the incidence and characteristics of drowning in recreational water settings, we analyzed all available data from death registry in 2008 year in Mazandaran and Gilan provinces, located in north of Iran, through a retrospective study. Collective form was based on standard World Health Organization and then the burden of drowning was calculated.
    Results
    During 2008, 158 indigenous (88.6% male and 11.4% female) people from these provinces died due to drowning. The mean age of the drowned was 26.4 (SD=16.2) years. The drowning death rate was 2.9 per 100,000 population in two provinces. Most of cases (85.4%) of drowning occurred in sea and majority of death was in August (29.7 percent). Number of years lost was 4110 equivalent of 76.1 per 100,000 respectively. Most DALYs was seen to age group 10-19 years.
    Conclusion
    It is highly recommended the findings of this project should be considered for any future preventive plan by health authorizes in those provinces.
  • Hr Koohestani, N. Baghcheghi, K. Rezaei, A. Abedi, A. Seraji, S. Zand Page 44
    Background and Objectives

    Nursing students are often exposed to verbal abuse and/or physical assaults from patients and patients’ families during the course of their training. Although، past studies have explored violence against nurses، a little attention has been paid by researchers to workplace violence against nursing students. The aim of this study is to identify and explore influencing factors on workplace violence in nursing students during their training programs.

    Methods

    In this descriptive study، 271 nursing students completed a reliable and valid questionnaire. Participants were working in teaching hospital affiliated to Arak University.

    Results

    In total، 74. 9% and 7. 38% of the respondents stated that they had been verbally abused and physically assaulted during their training program in the previous 12-months period، respectively. Most of physical attacks were happened by patients whereas most verbal abuses by patients’ families. There were no statistically significant differences between sex and different years in violence.

    Conclusion

    Nursing students are often exposed to violence during the course of their training programs. Nursing students require training on how to prevent and respond to workplace violence، and this important topic should be incorporated into the nursing student's curriculum.

  • I. Abdollahpour, M. Noroozian, S. Nedjat, R. Majdzadeh Page 51
    Background and Objectives
    Although it is important to study the association between caregiver burden and individual with dementia, a little has been paid attention to this issue in Iranian population therefore the aim of study was to investigate the frequency of psychiatric symptoms and patients with dementia and caregiver burden associated with individual with dementia.
    Methods
    In this study 84 patients who had referred to Iran Alzheimer’s Association, along with their caregivers were included in our study. Iranian Version of Caregiver Burden and NPI questionnaires were employed. Factors affecting factors on burden was analyzed by multivariate linear regression.
    Results
    Our findings showed that there was at least one psychiatric disorder in all patients. Among all psychiatric symptoms delusion and elation had the highest and lowest rates with 39.3 and 2.4 percentages, respectively. Linear regression indicated that “indifference” and “irritability” symptoms were the effective psychiatric symptoms on the amount of burden placed on the caregivers.
    Conclusion
    The symptom frequency of irritability and other symptoms showed a statistically significant positive correlation with caregiver's NPI-D score. These findings suggest that improvement of treatments for delusions, irritability among dementia patients may reduce caregiver burden.
  • Sh Saeidinejat, J. Movaffagh, Y. Setayesh Page 60
    Background and Objectives
    Benzodiazepines (BDZs) can have both beneficial and adverse effects and are the largest-selling drug group in the world. The potential of dependence with BDZ has been known for almost three decades now. The risk of misuse of and dependence on these drugs seems higher in countries where laws against unlicensed sale of BDZ are not implemented strongly. Since there is little know about the pattern of using BDZ in Iran therefore we designed this study to investigate to find out more about the prevalence of BDZ use in psychiatric patients in Mashhad، Iran.
    Methods
    Twenty pharmacies were chosen for this study carried out a cross-sectional survey over 3 months in outpatient of pharmacy in Mashad، Iran. Besides basic socio-demographic data the participants were asked if they were taking a BDZ at present and if yes، the frequency، route and dosage of the drug، who had initiated the drug and why it had been prescribed.
    Results
    Out of a total of 400 participants 17. 5% of the participants had been currently using at least one BDZ for 4 weeks or longer. Only 45% of cases the BDZ had been initiated by a doctor. Gender، Educational status، employment status and smoking were associated with an increased likelihood of using BDZ.
    Conclusion
    The study shows most of the users were taking it for duration and with a frequency which puts them at risk of becoming dependent on BDZ. In most of the cases it had not been initiated by a doctor. Both patients and doctors need to be made aware of the risk of dependency associated with the use of BDZ.
  • Aa Haghdoost, Mr Baneshi, M. Marzban Page 67
    In the previous paper، the basic concepts of sample size calculation were presented. This paper explores main post-calculation adjustments of the sample size calculation in special circumstances such as multiple group comparisons، unbalanced studies (with unequal number of subjects in different groups); sample size correction for missing data، and adjustment for finite population size. In addition، the concept of design effect in multi-stage sampling and its impact on the sample size are presented. We then focused on the sample size estimation when we have to use non-parametric statistical tests for data analysis. The concept of power-efficacy of parametric versus non-parametric methods and its use in the correction of sample size has been explained.